del 2 av träning- Spår!

Efter den lyckade träningen på appellplan kom ANita, Aquila, Acke och Gustaf. De hade lagt två appellspår till Laszo och Scott.
Vi började dock med Scott och Laszo fick ligga i bilen och ta igen sig medan Aquila och Anita gick lägre spåret jag lagt. Det var kul att se dem jobba. Aquila tappar bort sig ibland men skärper sig rejält efter det! De nådde målet och belöningen kom fram! KUL!
Sen var det dags för Scott att spåra. Jag har ju bara spårat i skogen upp till 500 meter spår med 3-4 apporter. Men aldrig ängsspår. Varför vet jag inte. Han visste inte riktigt vad han kunde förvänta sig och hade lite svårt att komma igång. Men när han sen kom igång gick det inte att stoppa. Alla apporter tog han med stor glädje, så roligt att se honom! Han spårade däremot väldigt annorlunda från Laszo. Laszo är långsam och noggrann men tappar bort sig ändå ibland. Scott var snabb och sprang gärna kors och tvärs över spårkärnan för att se att han inte missade något.
Sen var det Laszos tur som började ganska bra men blev sedan osäker, och när LAszo blir osäker börjar han hitta på det ena och det andra. Han käkar gräs, försöker hitta någonstans att kissa och spanade efter djur att jaga...
Han tog den andra apporten med stor glädje men missade resten. Slutapporten var lite svår att hitta så jag ropade till Gustaf som höll i Scott att han skulle släppa och så kallade jag in Scott och gjorde sedan ett sök. Scott hittade slutapporten på en gång! Tur att man har en sakletare.
Dock skulle vi inte gjort inkallningen med löshund för nedspringande kom en arg gubbe och hotade om polisanmälan och allt möjligt. SUCK och stön för minipoliser. Ett tråkigt slut på en väldigt lyckad träningsdag.

en vanlig onsdagmorgon del 1 av träning

så här ser det ut hemma hos mig just nu.

 

Igår var det en träningsdag med hundarna. Jag håller på att läsa med siktet på tian av Nina och Kenht svartberg, dels för att den är så bra men också för att jag ska träna för Nina 4/8 med Scott.
Jag plockade upp Laszo och Scott på kontoret efter lunch. Sedan bar det av till badplatsen för ett behövligt dopp.
Efter badet åkte vi till fågelöudde för att lägga ett lägre spår till Anita och Aquila. I väntan på att de skulle komma och att spåret skulle lägga till sig så åkte vi till appellplanen och tränade lite.
Med Laszo tränade jag
Fritt följ: svängar, språng, backa, sidosteg och framför allt ett fritt följ som höll på ett tag så som på tävling.
Rutan: Började om från början. Ställde mig en meter från rutan kastade in en korvbit och sedan sa jag rutan. Då sprang han fint in i rutan till korven varpå jag sprang efter och belönade ännu mer i rutan. Sedan gjrode jag om det en gång för att sedan ställa mig två meter i från utan att kasta något och sa rutan. Han sprang fint in i rutan och då klickade jag och slängde godis över honom i rutan! Gjorde om detta två gånger och jag tyckte det blev riktigt bra. Ska ta med en target nästa gång som jag kan klippa ner.
Framförgåendet: La en korv på "godishållaren" med Laszo bredvid mig sedan gick jag kanske 30 m vände om gick fot 10 meter och sa sedan framför. Laszo gick framför och när kopplet spändes sa jag bra fortsatte så i två meter och sa sedan varsågod och han fick springa fram till godishållaren. Gjorde om från flera olika håll cirka 2 gånger från varje håll. se bild i föregående inlägg.
Sen tränade vi självlklart att buga och cancan-gå.
Scotts träning bestod av
Fritt följ tränade ingångar och sidoförflyttningar. Testade att sätta Scott och promenera själv och tillslut kalla in och belöna när han gick rätt. Det jag märkte var att det fungerade inget bra på honom. Han går fint och går med bra. men kommer cirka tre decimeter för långt ut från mig. Jag gillar när han går och nästan trycker sin kind mot mitt ben. Då vet jag att han är med och jag kan titta rakt fram. Så jag plockade fram gamla kunskaper jag fått av Emma Willblad som var att gå inte längre än när det är perfekt. Så vi gick tre steg och det var utmärkt och massor av belöning. Jag hoppas att jag komemr med på Eva Bodfäldts tävlingsfot kurs i oktober. Vi skulle verkligen behöva det. Däremot tänkte jag ta upp fotgåendet som moment för Nina.
Rutan: Scott är en naturbegåvning när det gäller rutan. Jag skickade honom på tio meter och han sprang fram och ställde sig precis före rutan, vände sig och tittade på mig om belöningen skulle komma. Icke. Det tyder på att han inte riktigt dragit kopplingen med de där fyra sakerna som står på planen och att man ska stanna. Träna träna! Men det positiva är att när belöningen uteblir jobbar han vidare och hamnar rätt i rutan och belöningen är stor.
Hopp: Testade hoppet från Lydnadsklass 1 en gång för mer behövdes inte. Han gjorde det utmärkt.
Framförgåendet:Gjorde på precis samma sätt som med Laszo. Däremot när jag sa före till Scott så gick itn ehan ut försiktigt som Laszo utan hoppade ut i koppellängden. Vilket resulterade i ett ryck eftersom jag itne kunde förutspå vad han skulle göra. Detta ledde till att han blev lite osäker de andra utgångarna men med flera repetitioner gjorde han det utmärkt dock försiktigt!
Sedan för att det är så kul testade jag en dubbelmarkering.
Dirigeringsträning Jag satte scott och sa till honom att stanna. Sedan gick jag rakt fram cirka 50 m och la ut en dummy dolt (från där Scott satt) bakom en stolpe. Sedan tog jag den andra dummyn och lekte med medan jag gick cirka 50 meter till vänster och la den i en buske. Sean återgick jag till Scott och skickade honom på ett linjetag rakt fram på den första dummyn. Han sprang rakt fram men när han kom fram hittade han den inte direkt utan började leta sig ut mot den andra dummyn. Då blåste jag stoppsignal och med en över tydlig hand och rösttecken visade jag höger. Scott tittade till till höger och SÅG dummyn! Lyckan var total och oj vad roligt vi hade när han kom in med den. Vi busade och tjoade. Sedan skickade jag honom på den andra dummyn i busken. Han knep den direkt och kom in! Wee världens bästa hund!

Snacka om.....

....att inte kunna välja inriktning inom hunderiet! Vi håller verkligen på med allt just nu! Lillmatte kör lydnad, agility, bruks (spår och sök), rallylydnad och det senaste freestyle. Stormatte kör jakt, sök och lydnad. Finns det någon mer gren vi kan hitta? Vi tycker det är roligt och hundarna tycker det är roligt. Laszo och Scott ska tävla i flera rallylydnadtävlingar nu i augusti. Stormatte fegar ur och tänker inte starta någon jakt i höst. Feg eller inte mogen är den stora frågan. Lillmatte fräser på.....här i början på inlärningen av bruksmomentet framförgående.

Måndag

Idag blir det öppen träning med Thorsvi gänget! OOO så roligt
En nome sele är beställd så nu kan vi även komma igång på riktigt med spåret!

träning träning träning

Nu är vi fullt igång med träningen. Vi finslipar och planerar in träningar och tävlingar. Imorgon åker vi till Wijk och tränar på den öppna träningen med Thorsvi´s kennel. Vi var väldigt nöjda sist så vi ser fram emot det!  Sen har vi anmält oss till en tävlingslydnads kurs för Nina Svartberg i början av augusti. Jag kommer ta med Scott och finslipa på fotgåendet, krypet och något moment till.
Just nu håller vi på att öva på buga och snurra! Vi har nämligen blivit inbjudna till att vara med i ett freestylelag. Det är super kul och vi ser mycket fram emot det! Kolla in länken på det programmet som laget tävlar med nu som även vi måste lära oss!
http://www.youtube.com/watch?v=2oLaJyJV3Hs

Börjar komma in i vardagen och det är OK

Nu har vi nästan jobbat en vecka och det är helt OK, upptäcker vi till stor förvåning. Det går snabbt att ramla in i gamla vanor.

I måndags hade vi en jättebra och trevlig träning ute på Wij. Flera syskon och halvsyskon till Scott var på plats. Det var nyttig träning med både vatten och vilt! Skoj var det! Nu är Laszo och Scott på kollo, vilket de trivs bra med också!


De sista skälvande timmarna av ledighet

Sedan är det äntligen dags för att jobba igen!

Och få åka på träning igen med kompisarna!

Oops!

Skulle träna lite vattenmarkeringar i morse och vattnet såg ut som en rabarbersoppa, vilket innebär att det blir enbart markeringar på land i dag och ett himla tjatande hela dagen på hundarna som inte får bada. Det kommer tycka jag är helstökig, eftersom det ingår i deras dagliga rutin, att ta ett par dyk när det blir för varmt.

Badförbud p.g.a. alger och det är redan 26 grader varmt!

Semester.....

.....så underbart! Vilket enormt härligt väder och vilken urhärlig semester vi har! Det händer inte mycket här och det är vi tacksamma för. Det mest dramatiska som hänt var att häromdagen var vi tvungna att gå på ormjakt! En snok hade slingrat sig förbi, den som dörrvakt numer underkända Doris, och ormkräket låg mitt på golvet i köket. Det blev en hel del hysteriskt skrikande och hundarna blev snabbt inlåsta. Därefter var det jakt med fjärilshåv och grilltång efter den stackars snoken som gömde sig förgäves under kylskåpet. Ut åkte den motvilligt och väsande!

Nu har taxvalpen Lollo Sloppy Bella och Doris åkt vidare på sin semester. Scott och Lollo Sloppy Bella, utvecklade en skönt ensidig relation. Scott var oerhört tålmodig och lät Lollo Sloppy Bella hänga i öronen, läpparna och halsen när hon (de) lekte. Hon fick alltid vinna! Han är en gentleman, precis så som veterinären sa! Finstämd herre som kräver känslighet för att inte tröttna att träna på att hämta olika saker åt matte. Så fort kraven blir för okänsligt framförda blir han som en degklump och fattar ingenting!

Lollo Sloppy Bella hänger i en gentlemans öra och det är inte för att berätta hemligheter!



Här ser vi Allie utrustad för traditionell ormjakt ståendes i ormens highway to freedom, konstruerad med största finess och med senaste teknik vad gäller utrustning, för att på smidigaste och snabbaste sätt få ut ormen.


Scott- den perfekta hunden!

Inte nog med att han är snäll och har en ängels tålamod med den lilla kaxiga taxvalpen Lollo, som även går under namnet Sloppy Bella.

Han har nu även visat sig vara perfekt i de leder som ska vara bra på en hund som han, efter att fått röntgensvaret. Vi är så stolta! (om det är något man kan vara efter en röntgen?! Låter lite prilligt!)

 

Ännu en varm dag till ända och en bättre semester än denna kan man inte önska sig. 

Laszo och Scott är mycket goda simmare nu och kan tävla med vilken motorbåt som helst. Jag skulle nog vilja påstå att det krävs en riktig racerbåt för att slå dem! De är verkligen lite av "brothers in arms" och simultantolkar varandra i det mesta. Springer bredvid varandra, leker med varandra, sover bredvid varandra osv.


Snyft!

Linnéa har åkt ifrån oss! Lämnat oss här att försmäkta på denna öde ö bland ormar, getingar och mygg! Getingarna har dessutom haft det dåliga omdömet att bygga bo i vår brevlåda, vilket jag inte upptäckte förrän de flög på mig och stack mig när jag skulle ta posten! Nu för jag krig mot getingarna och stör dem med bl.a. pinnar. Undrar hur effektivt det kan vara?

Vi saknar Linnéa men hoppas att hon får jätteskoj i sin nya klänning!

För inbördes beundran

Veterinärbesök idag där Scott fick stort beröm när veterinären lyssnade på hans hjärta med kommentaren Det här är en vältränad och välmående gentleman!! Kul att höra!

Scott väger nu 26,4 kg, Laszo 14,9 kg och Doris 21,6 kg, de verkar vara i toppform.

Vi har varit på storstadsbesökt idag med cirkusen. En del blickar vände sig om när vi kom gående med 4 hundar på rad.



Vi är en cirkus!

Just nu är vi lite av en cirkus! En trött tant, en pigg kvinna och en alert tonårstjej, en sur tanthund, en grinig gubbhund, en störig pubertetskillehund och en liten söt prinsessvalp! Alla med sina olika viljor och ändå får vi det att fungera så bra! Lite morr då och då, men det funkar bra! Vädret som är underbart, gör kanske sitt till att förenkla vår tillvaro. Vi flyter bara omkring här, runt ön och varandra. Vissa mer än andra!

Lilla prinsessan flyter i drömmarnas land runt på gräsmattan!


NU är alla anmälda

Nu är Laszo, DOris och Scott anmälda till rallylydnadstävling 28 aug på Lidingö!
Alla måste komma med och tävla bara att gå in på Lidingobk.se och anmäla. Finns inga ursäkter

Gänget!

Vi har fått besök
Laszo, Scott, Lollo, Doris och Tini
Scott Tini, Doris och Lollo i bakgrunden
Lollo har något för Laszos svans
Livsnjutaren Doris

RSS 2.0