möten!

Idag på promenaden har vi övat mycket möten. Jag hade bägge hundarna i "nära" och vi fick möten av skidåkare, joggare, hundar ( både arga som gjorde utfall, glada som gjorde utfall och andra som stökade) men även en helklass med springade skrikande barn. Båda hundarna var exemplariska! Jag övade även i annan störningsträning under fotgåendet som att kasta godis och bollar framför, bakom och på sidorna. Båda fixade det galant. Scott föll ur en gång men han ångrade sig och kom på att så skulle han inte göra. Ibland är det svårt att hålla sig i styr när det flyger bollar runt en =0)

Rallylydnad och skallträning

Idag fick även Scott följa med mig ( Linnea) och Laszo på rallylydnadsträning. Det visade sig att Scott hade en fallenhet för rallylydnad! Han var riktigt duktig! Klarade banorna precis lika bra som alla andra. Laszo var en stjärna som vanligt men jag tänkte dock mycket på vad Eva Bodfäldt hade sagt att ta honom bara när han har rätt inställning. Han måste se ut som att han ber om att få träna. Tacka för tiden du fick och sedan låt honom bli avis när du tränar Scott.
När vi kom hem hade vi lite skallträning. Hur mycket jag än retar scott så vill han inte göra ifrån sig ett ljud. Laszo däremot han skäller för fullt han måste dock träna på att inte lyfta på rumpan i skallet.
Scott var även lite mallig idag då han hamnade på framsidan på sin (Thorsvi´s) kennels hemsida. Kolla in honom www.norrblom.se
Bilden är lånad av Thorsvi´s kennel (hoppas det var ok?) Fina fotot taget av Jörgen Norrblom.

Mer inspiration och goda nyheter

I februari kommer jag börja gå en Allmänlydnadsinstruktörsutbildning som är klar i maj. Det händer mycket till sommaren. Jag kommer vara klar på min utbildning denna instruktörsutbildning. Det känns väldigt roligt och inspirerande!
Dessutom ringde de från klubben och frågade om jag ville komma med i styrelsen och att de ville föreslå mig på årsmötet. Kul att känna att de tror på mig och känner att jag kan bidra med något för det känner jag att jag verkligen skulle vilja.
Allt för ikväll imorgon är det rallylydnadsträning!

Gårdagen

Gårdagen bjöd på självförtroende kick för både mig med Laszo och även för mamma och Scott.

Laszo och jag var på koncentrationskurs hos Eva Bodfäldt. Det var roligt att se att det egentligen inte är koncentrationen och därav även grundlydnaden som Laszo faller på utan motivationen. När det blir för svårt eller för långt pass så tappar han motivationen. Jag får inte jobba honom när han inte har rätt uttryck!! Rätt uttryck och han kommer vara tokmotiverad. När han faller så ska jag inte glömma och "tacka" för den tiden jag fick och inte bli besviken om det bara var 10 sekunder. Här är det utmärkt att vi har två hundar att träna då kan jag konkurera dem emellan. Som Eva sa; Tack för dansen men om du inte vill dansa så dansar jag med honom istället.
Vi fick väldigt mycket beröm för Laszo stadga och grundlydnad vilket var väldigt roligt att höra!

Nu ska vi träna in möten mellan honom och mig. Dumrutan där vi jobbar ihop, jobbar ifrån och det är stor variation hela tiden. Sedan ska vi lära in bus som Laszo itne har.
Eva talade om fyra kommandon i belöningssystemet. Det var
Bra som ska kunna sägas när som utan att hunden tar det som att den får sluta jobba.
Hopp och lek som är frisläppsordet, där hunden får göra vad den vill.
Varsågod som är belöningen finns externt. Jag har slängt godisen eller har en en extern belöning
Bus belöningen finns hos mig på en armslängdsavstånd i form av godis eller leksak.
Det är bus jag inte har idag på Laszo men snart så. Men det som var viktigt var att inte ritualisera belöningarna. Hunden får aldrig veta var de kommer.

Rapporten jag fick från Scott och mamma var att Scott hade uppfört sig exemplariskt och mamma var så nöjd med honom och fick massor av inspiration till träning!

Laddade

Laszo är nyfriserad, nytvättad och nytränad och vi är väldigt taggade för koncentrationskursen för Eva Bodfält imorgon. Vi har även skaffat nya träningsleksaker, köpt korv och köttbullar allt för en lyckad kurs.
Scott och mamma var även dem jätte taggade för kursen i Enköping, att få komma vidare i träningen. Men även att få träffa syskonen.
Rapport kommer imorgon!
Kolla in eva bodfäldts blogg evabodfaldt.com
Nedan är lånat från Evas hemsida där kursen beskrivs som vi ska gå imorgon.

Koncentration

En tävlingsinriktad kurs för dig som vill nå bättre resultat. En koncentrerad hund kan jobba längre tid utan belöning. Ofta utför den också momenten snabbare och med bättre precision. Vi går igenom olika sätt att öka hundens koncentrationsförmåga, som att öka hundens kunskap i momentet, att ge den rätt förväntningar inför uppgiften och förmåga att skilja beröm och slut på övningen. Inte minst påverkar du själv hunden genom din förmåga att koncentrera dig. Kursen hålls inomhus.


Fotgående och film med hundar

Idag hämtade jag (Linnea)  hundarna på mammas kontor efter de hade varit där under dagen. Vi slängde oss hem och satte på oss oömma kläder och drog ut på långpromenad. Vilka glädjerus de gjorde. Så roligt att se.
NU avslutar vi kvällen jag, Daniel, Scott och Laszo i soffan tittades på pixar filmen Up! Det är massor av hundar med i filmen så Laszo och Scott följer filmen noga. De gillade att alla hundar blev snälla i slutet!
I träningsväg så gjorde vi ett långt pass i fotgående idag under promenaden. De båda hundarna visste sin plats och skötte sig galant till och med utan koppel med många hund och joggar möten.

Mera träning!

Idag mötte vi Anita och Aquila igen på klubben. Vi började med att gå en promenad så hundarna fick röja av sig det värsta.
Jag inledde träningen med att jag parkerade Laszo och började med fotgåendet med Scott. Det ska ju vara roligt att vara på plan. Scott är en stjärna på följsamheten och klarade till och med när jag sprang ifrån honom. sedan var det Laszos tur att värma upp. Lite fotgående med fokus på att nästan gå in i saker. Laszo tänker för mycket när vi börjar närma oss en vägg och blir ofokuserad. Träna, träna.
Sedan gjorde jag en inkallning med ställandet. Berömde och avslutade när han precis stannade.
Sedan fick Scott jobba igen. Provade att stanna honom under gång, han börjar fatta men han rör sig lite fortfarande. Gjorde några där jag gick framför honom fast baklänges och stannade honom med röst och tecken. När han ens tänkte stanna klick belöna. Sedan lekte vi med hindret lite. Vi hoppade tillsammans, jag slängde godis över hindret och han hoppade själv och jag stannade honom och kallade in över hindret. Inga problem, det var roligt att hoppa!
Laszo fick göra tvåans hopp vilket inte var några problem. Sedan åkte apportbocken fram. Scott satt kvar fint när jag slängde och sprang sedan på kommandot. Han kom och lämnade av fint men i en IPO lämning. Helt ok!
Laszo däremot med apporten var inte lika kul. Han satt kvar fint, sprang på kommando med stor glädje. Men glömde att ta med sig apporten hela vägen. Träna mer!!
Som sista moment tränade vi rutan. Laszo hade glömt allt men jag fick chans att nöta lite. Använde 1x1 ruta som target. Scott kom på efter en stund hur det var och gjorde en del jätte fina uppställningar i rutan, han får inte sätta sig bara. Jag avslutade med att skicka Laszo på en fullstor ruta med 10 m i avstånd först slängde jag iväg ett lock bakom rutan och sedan skickade jag. Inga problem, full fart och stannade fint i rutan innan jag berömde och han fick springa fram till locket. Nöjd för idag!
Jag har blivit erbjuden att gå en allmänlydnadsinstruktörsutbildning till våren, vilket är jätte kul och känns otroligt inspirerande. Mer om det senare!

ruuuuutttttan

Med inspiration från träningen idag och att rutan gick så där, ställde jag upp rutan på tomten. Jag testade att inte gå fram till rutan men att kasta en boll förbi rutan och sedan skicka. Laszo har inga problem med "stanna"-kommando så en inlärningsteknik där han rusar igenom rutan för att behålla farten och sedan vid vissa tillfällen stannar jag honom i rutan. Gick jätte fint och han går ialla fall inte i min doftgång.

Vi gick in för att testa en till strategi med rutan. Jag ställde rutan liten 1x1 m och gjorde den som en stor target. Denna gick jätte bra och det tog inte lång tid innan han fattade att ställer han sig i mitten och tittar på mig så flyger det godis. Sedan kan jag öka storleken på rutan och backa själv så är det ju snart hela momentet.
Scott är rolig när det gäller rutan. Han har kommandot UT så starkt så om jag ställer upp framför rutan och säger ut så springer han rakt fram emot den. jag klickar och slänger en boll när han är i mitten, vilket gör att han stannar upp och tittar till på mig. Meningen är dock itne att vi ska använda "ut" kommandot på rutan så kommandot har nu kommit till rUT där Scott nu itne ens märker att jag väser r i början och ett a i slutet. Ljuden kommer starkare ju säkrare han blir.  Jag testade även target träningen med Scott, han förstod efter andra gånger. Han är så rolig!
sen var vi trötta men imorgon är det träning igen.
På lördag åker jag och Laszo på efterlängtade kurs till Eva Bodfäldt. Vi ska gå en koncentrationskurs vilket ska bli spännande. Vi behöver uthållighet och träning på att förtydliga när det är träning och när det är ledigt. Topp när det är allvar och avkoppling när det inte är.

dagens träning gav så mycket inspiration!

Nu är vi igång och vi kommer komma med storsteg.
Vi träffade Anita och Aquila på klubben. Vi började värma med ett fotgående sedan kommenderade Anita oss i det. Laszo var jätte duktig, även när han tittade bort vid ett tillfälle kändes han perfekt i position och med. Sedan gjorde vi en inkallning med ställande. Inga problem där heller. Det som var roligt är att han brukar gå långsammare på andra inkallningen för att han väntar på ställandet men han hade bra fart så jag drog en boll bakom mig.
Sedan var det rutan. Laszo klarar den värd en tia, om jag går fram till rutan innan, går tillbaka och sedan skickar. Däremot om jag skickar utan att gå fram så hoppar han fram en meter och stannar.
Vi gjorde fjärrdirigering där Laszo agerade väldigt förvirrad första gången men gjorde sen den väldigt bra. Vi tränade med Anita som stod bakom och prasslade vilket troligen gjorde att han var förvirrad på första.
Sedan gjorde vi en dold platsliggning som inte var några problem.
Med Scott gjorde jag en inkallning, vilken blev väldigt bra, med även en början till slutposition. Sedan gjorde vi ett skick efter en dummy. Anita stod på andra sidan planen och slängde vid signal dummyn och sedan skickade jag Scott. Klockren! Man skulle kunna tro att han var född för att göra detta =0)

nu sätter vi igång träningen på allvar

Nu är korven upphackad nu bär det ut mot klubben som förhoppningsvis inte är igensnöad. Jag återkommer med rapport
Laszo ska träna på ff, rutan, apport, tvåans hopp med fokus på de två första. Scott han får träna i passivitet och kanske en platsliggning vilket han gör bra. förhoppningsvis.

Härliga vardag

Efter att ha haft ledigt, varit på semester från hundarna och kylan är ordningen återställd. Lyssnar inte lika snabbt på inkallning med mig och tycker att han nog kan göra lite som han vill just nu. Han kommer nog snart att inse att kraven på tätare kontakter mellan mig och honom kommer ske. Laszo har redan känt på det och finner sig i det med en gång, medan Scott, pubert som andra namn, är dum nog att tro att han ska klara sig genom att inte höra just nu. Jaja....
Vi längtade hem från denna Söderhavsö för att få.....

....gå ut i 16 minusgrader och sätta Scott och Laszo på ett snöigt bord i solen!

Skoj! Eller märkligt!

ordningen är återställd

Alla har börjat jobba och alla är hemma.
Träningen blir lite sporadiskt men något varje dag ska tränas på





Scott- blivande freestyle hund?


Laszo jagar snöbollar







RSS 2.0