Mycket händer men ändå ingenting.

Scott har:
*  börjat lyfta på benet när han kissar.
* lärt sig vacker tass och första steget på kryp.
Laszo har:
* tränat vidare på ruta, 2:ans apport och hopp.
* övat på krypet (börjar bli riktigt bra nu)
* övat på framförgåendet.
Utöver träningen har vi varit på landstället. Det var jag, Laszo, Scott och Daniel som åkte. Scott gick loss på vedträdna som låg vid brasan men annars har det bara varit skönt.
Laszo och jag skulle egentligen tävla på nacka i lördags men vi avbokade då vi ville avsluta säsongen med ett bra resultat. Vi ville ju itne riskera att något gick mindre bra vilket kunde ha påverkat motivationen. Nu är allt på topp i stället!
Kolla in vad inspirerande: http://www.youtube.com/watch?v=LTZxpH6tKH0
/L.

Katt och råtta leken är tydligen det nya!

Laszo och Scott jagar varandra runt köksön. När Scott inte ritkigt är med ser man hur Laszo smyger runt kröken stirrar på Scott och springer åt andra hållet. Om Scott itne hänger på kommer Laszo smygandes från andra hållet och stirra ut Scott...

Lyckad träning

Nu hade vi kommit till den punkt att det var den sista delen på fortsättningskursen i tävlingslydnad.
Vi började dagen kl 9 på klubben.
Träningen inleddes med inkallning med ställande. Vi fick massor av bra tips och jag provade flera olika belöningar tills jag hittade en som jag tror är den som passar Laszo bäst. Externbelöning bakom honom. Jag kallar in från sittande och sedan kommenderar jag stanna när han är halvvägs. Han hade riktigt bra fart.
Tvåans hopp gjorde vi med hjälp av target. Jag ska börja få in att targeten betyder sitt på den. KOmmer bli användbar i hoppet. Han börjar dock förstå vad jag menar när jag står statyn men bara säger hopp. JKag ska inte kasta iväg honom. =0)
Sedan gick vi igenom apporten. Även här fick jag prova något som verkligen förändrade. Jag har tidigare klickat när han tog apporten i munnen och sedan har jag vänt och sprungit åt andra hållet, allt för att han ska behålla apporten i munnen tills han är framme. Susanne ville att jag skulle få en mer passiv roll i utförandet och föreslog att när han greppar den så skulle jga slänga något han tyckte riktigt mycket om bakom mig så han "glömde" att han hade apporten i munnen. Jag testade först och kasta dummy när han greppade men då visade det sig att han även behöver belöning för själva att komma tillbaka. Det här ledde till att jag skickar honom på apport ssedan när han tagit den och sprungit med den två tre steg emot mig så kan jag kasta dummyn. Klockren!
Vi gjorde även ruta där vi ska fortsätta som vi påbörjat, med target.
Sist avslutade vi med en budföring som inte kunde bli bättre. Han till och med satte fot med Susanne.

lång träning idag...

Idag mötte vi upp Anita och Aquila för lite träning ute på klubben.
Vi började med att värma upp i några uppletande i ruta. Laszo var duktig men gör dubbelt jobb eftersom han försöker spåra allt som är vallat. Nu när han hittar saken kommer han springades med den!
Sedan ner på plan där vi inledde med träning av rutan (moment i Lk 2) Han gör den bra men vi kommer behöva nöta, för ordet ruta sitter inte riktigt! nöta nöta nöta, tur att det är vinteruppehåll. Jag gjorde med en target platta vilket får igång honom, jag tror att det blir träningstekniken för detta moment.
Sedan blev det lite fotgående som var riktigt bra, nära och koncentrerat.
som nästa moment var det dags för tvåans hopp där jag provade att bara skicka honom och säga att han skulle sitta. Det fungerade men utan glädje och fart. Jag gjorde då skicket på hopp och sedan slängde jag bollen över huvudet på honom och då fick jag farten! Det är trickset!
Sedan gjorde jag en inkallning med ett ställande och ve och fasa han stannade inte, trots att det är hans paradgren. För att tillägga har jag itne gjorde stanna i inkallandet på väldigt länge och jag har ju jobbat med snabba inkallningar så han satsade på farten och tyckte att jag var konstig som började skrika stanna mitt i allt. Öva öva...
Som avslut slängde jag iväg apporten och laszo sprang och hämtade så gärna. När han hade den i munnen sprang jag åt andra hållet och väntade in honom lite, sa fot och sedan stannade jag. Lilla stjärnan satte sig bredvid och hade apporten i munnen! Wee. Massa beröm.
Som absolut sista moment la vi en platsliggning tre minuter. Även Scott fick vara med här. Laszo la jag och sedan hämtade jag scott som fick lägga sig 5 meter ifrån Laszo fick ett stanna kommando och sedan ställde jag mig på en koppellängdsavstånd. Scott låg som ett ljus! Sååå duktig och fokuserade men jag avkopplad hela tiden. Sista 30 sekunderna tyckte jag att han var så bra så jag gick fram till honom och satt bredvid och klappade på honom och sa att han var duktig. Vad gör han då? Han lägger sig på rygg för att bli kliad på ryggen.. Tok hund.
HOPP & LEK och hundarna for iväg och lekte.

Vi ser ljuset i tunneln

Vi har under ett tag funderat på hur vi ska få Laszo att vilja sätta sig bredvid mig i utgångsposition med apportbocken i munnen. Han har gjort klockren hämtning för att sedan lägga den på mina fötter och sedan ta upp den och lägga i min hand. Ni ska veta att faktumet att han ens hämtar apporten är stort för att vara han.
Idag när jag slängde apporten och sedan skickade honom på apportkommandot sprang han rakt fram och hämtade den. När han sedan var på väg tillbaka sprang jag åt andra hållet. När han hade hunnit ikapp mig började jag gå och kommenderade fot. När han gick fot stannade jag och han satte sig med apporten i munnen och släppte den på loss!! Yes!
Rutan tränade vi också. Det gick bra jag skickade honom och när han var i rutan klickade jag och kastade bollen. Han tyckte det var kul och det blev en positiv träning. Det kommer dock bli mycket tragglande med rutan och apporten och tvåans hopp i vinter, däremot sitter de andra momenten väldigt bra till "tvåan".

Laszos Lp-present

När både Laszo och jag fått sova lite åkte vi till Bromma zoo som har flera gångar med leksaker (och godis). Laszo fick välja en sak även ifall både Laszo och DAniel tyckte att han borde få två saker. Tillslut tog Laszo den saken han inte kunde släppa

Han har nu lekt med den i 4 timmar så han är tacksam att ge presenter!


JAAAAAA!!! LP1 fixat!

Idag ute på Solna och sundbybergs brukshundsklubb tog vi det sista första priset i Lydnadsklass 1. Vi samlade ihop 180.5 p och fick även en första placering i klassen!
Vi fick:
Platsliggning 10 p
Tandvisning 10 p
Linförighet 8 p Går ifrån ngt, snett sättande. (känslan idag var dock bättre än någon annan tävling så en stor vinst för oss)
Läggande 7.5 DK
Inkallning 9,5 ngt slarvlig avslut
Ställande 10 p
Apportering 7 p släpper
Hopp över hinder 9,5 ngt slarvigt avslut
Helhetsintryck 9 p
= 180.5 p

Laszo laddar inför tävlingen imorgon

Alla sätt är bra utom de dåliga...


En vanlig syn med Scott och Laszo

När scott och Laszo ibland får något gott är det inte ovanligt att Scott kastar i sig grejen på 3 sekunder medan Laszo är som en retlig bror eller något och ligger och slickar och myser med det goda i säkert felra timmar om det gick.
Där av är det itne ovanlig syn som bilden nedan

Dock blev det suddigt men det var denna bild som visade hur scott och laszo kunde förhålla sig till varandra med ett grisöra i rummet. Scott har ett starkt fokus på Laszo och står blickstilla i flera minuter.

Scott går igång på högt gräs

Scott har en grej med högt gräs. Varje gång vi kommer till en äng med högt gräs tar han ett ärevarv. Det bådar gott för framtiden. Ibland får han med Laszo, som i morse...


Rallylydnad

Idag söndag var det tänkt att vi skulle ha varit på tävlingslydnadskursen hela förmiddagen och sedan på eftermiddagen på rallylydnadskurs hela eftermiddagen men vi "slapp". Tränarens hund blev sjuk och tävlingslydnadskursen ställdes in. Ganska skönt att "bara" träna hund i tre timmar. Kursen var jätte rolig och lärorik. Det var framför allt väldigt inspirerande och jag tror bestämt att vi måste kolla in några rallylydnads tävlingar framöver.

Dålig bild men jag hade bara mobilkameran med

Lördagsträning med pumisar

Idag åkte jag (linnea) och Laszo tiill Värmdö bk för att träna med Gill, Cissi, Odin och Toszkah.
Det blev lite blandad kompott i träningen med fotgående, framförgående och tvåans hopp (Lydnadsklass 2). Det blev bra störning under samtliga moment eftersom precis bredvid höll de på att skjuta. Men inte brydde sig Laszo om det!
Vi gjorde även en platsliggning där Odin for runt så det blev bra störning. Det var ruskigt och kallt dock och vi åkte raka vägen hem.

Odin, Toszkah och Laszo till höger.
(Odin har ett kedjekoppel eftersom han kommit på tjusningen med att knaga på kopplet.)

en dag med lite träning

Idag träffade vi Anita och Aquila på klubben och tränade lite.
Först körde vi lite fotgående som LAszo gjorde galant dock så tränade vi lite mer på vänstersvängar där jag tappar honom lite. JAg har jämt tränat med knäet som "flyttar" honom åt vänster vilket jag har märkt stör honom. NU provade jag att ta mindre steg som flyttar honom succesivt till vänster. Fungerade mycket bättre.

Jag tränade lite på tvåans moment med rutan, hopp sitt hopp och sedan appellens framförgående. Han fattar galoppen.
Imorgon får Laszo vara kontorshund!

Kolla in Laszos uppfödares nya fina hemsida pumikennel.se

Världens bästa Laszo!

Tävling idag och nervositeten hade kommit på besök. Dock gick allt strålande och Laszo var en stjärna. Han gjorde en 10 på platsliggning och tandvisning. Inga problem!!
PÅ fotgåendet var ahn itne riktigt med så jag fick inte den där riktigt bra gången men en 7 i alla fall!
LÄggande under gång vågade jag itne lita på honom och tog hellre ett DK men bara med blicken ingen hand denna gång. Han låg och det blev en 8.
Inkallningen blev lite tokig, den som brukar vara en 10. Han blev störd av publiken (vilket han ska tåla) men han hörde itne mig och jag fick ropa två gånger. DK och en 7.
Ställande under gång var en fin 10! Apporten var lite tokig för mellan storleken på apporten var enligt mig JÄTTE stor och han ville itne ritkigt men en 5,5 i alla fall. Det är ju bara kofficient 1. Hoppet blev en 10. weee hooo. Helhet 7. Domarn berömde tilloch med att det såg så trevligt ut. Kul att höra.

Vi fick 168 p och vårt andra 1:a pris. i klassen kom vi på en 4:e placering.
/Linnea

Tuff dag för lilla Laszo!

Vi började morgonen med att möta upp Tove och Lyztrah för en morgon promenad. Det blev en 2,5 timmes promenad. Laszo och jag for hem för att lägga oss på soffan en stund innan vi skulle möta Aquila och Anita ute på tyresö Bk för att träna inför tävlingen.
Så fort vi kom hem ville Daniel till affären så ingen rast elelr ro. Efter affären var det att styra kosan direkt till tyresö. Vi tränade på planen i ca en timme och Laszo var en stjärna. Hoppas det håller i sig till tävlingen på söndag.

Efter träningen var det bara att plocka upp Daniel i tyresö centrum för att åka hem till Johans som i vanliga fall bor på Island, som var här och hälsade på!
Det blev en tuff kväll för Laszo med många prövningar. i hemmet fanns det herren i huset som var lite sur på Laszo hela tiden, en mops som gick i Laszos rumpa hela tiden och ville leka och två naken katter som älskade Laszos svans. Det blev itne mycket sömn den dagen/kvällen.
/Linnea

RSS 2.0