Onsdagsträningen

Scott, Laszo och jag åkte ut till brukshundsklubben på kvällen. Först var det skotträning som inte berör någon av hundarna. Jag och Scott hade diskussion angående platsliggningen. Scott tycker att när det blir tråkigt (efter 2 min) så kan man resa sig och gå.
Sen tränade jag fotgående, fjärrdirigering, rutan och hoppet med laszo. Med scott blev det mest ingångar i fotgåendet. Men vi hann med ett hopp också och ett läggande under gång. Vi har börjat finslipa inför en eventuell framtida start i LK1. Laszo ska starta i LK2 snart men han ville inte förstå vad jag menade igår när jag sa rutan. Vad gör man?
Anita var även snäll och hjälpte mig med en budföring med bägge hundarna. Det fungerade tillfredställande med bägge!
Duktiga hundar!
scott med sin älskade giraff
Scott är nu vaccinerad

Vargarna

Idag har jag varit med instruktörerna på LBK på Kolmården och haft tema varg-hund. Vi fick höra en föreläsning om vargen på fm sedan fick vi gå ut och kela, klappa, få pussar av vargarna. Det var en häftig upplevelse och jag tar med mig hur djurskötarna lät vargarna få ha sin space. Aldrig tvingade man sig på vargarna utan de fick vara vargar. Samma gäller hundar, de måste få ha sin självrespekt och få vara ifred och få vara det de är!
Bilder kommer

mycket händer på helgen...

DAG 1
Dålig uppdatering på mig så nu får jag skriva flera inlägg!
I helgen har det varit Allmänlydnadinstruktörs utbildning både lördag och söndag. På lördagen hade jag "lurat" ut alla till Lidingö bk och jag kunde slänga mig på cykeln med Laszo bredvid och dra ut till klubben på bara 15 min. Härligt!
Väl när alla var på plats så var dagens uppgift att bland annat göra allmänlydnadspasset som alla klarade galant. Det var som Åsa (SBK instruktören och vår lärare) sa: Man kan ju vara lite kaxig när andra går förbi och alla hundar ligger avkopplade bredvid varandra och följer utan några problem.
Laszo var lite seg och kom aldrig riktigt igång och jag tänkte på att alltid arbeta hunden i rätt sinnestämning. Men även med tanke på att eftermiddagen skulle ägnas åt nosarbete så ringde jag in den alltid lika glada Scott. Mamma var snäll och kom ut med honom och tog med sig Laszo, som fick åka hem och städa bilen.
Eftermiddagen gick som sagt åt nosarbete. Vilken hund Scott är! Vi gjorde först lite sökövningar som några av de blivande instruktörerna hade förberett. Det var ett upplet i ruta där vi skulle se om hundarna diskriminerade. Jag fick gå ut och lägga ut en pryl och sedan hade någon annan i gruppen lagt ut flera andra föremål. Scott plockade efter lite letande, upp leksaken som jag hade lagt ut. Det var intressant att se jämförelsen mellan Scott och Cissis jaktlabbe Adder som gjorde ett sök precis innan. Båda uppnår samma resultat men väldigt olika. Väldigt roligt att se. Sen fick vi söka godis i träden, leta efter rätt kotte, och söka sin förare. INga problem med en näsa som Scotts.
Som andra uppgift fick vi lägga spår till varandra. JAg utnyttjade tillfälet och bad om ett regelrätt appellspår. Det fick ligga i cirka en 40 minuter och sedan gick jag och Scott ut! och gissa vad, han fixade hela!! Dock gick han över andra apporten, han fick lite bråttom. Han tog första och sista helt utmärkt dock. Det var en trött hund när jag kom hem.
DAG 2
Denna dag fick hundarna bara vara hemma och vila. Jag hade kurs hela dagen däremot. Idag fick vi diskutera vem är hunden? och göra en relationsanalys av några ekipage som var snälla och ställde upp. Jag och en annan tjej i utbildningen fick två personer som hade ganska mycket erfarenhet i hundträning. Den ena var instruktör och den andra hade haft flera hundar och gått många kurser på Waxholms brukshundsklubb. Det var en utmaning att försöka göra övningar som passar alla men även ekipage med mycket kunskap. Men jag tror det gick bra!

Mys och cyklar

Idag har jag, Laszo och Scott bara gått runt och myst. Vi tog en lång härlig och solig promenad runt kottla sjön.
Vi tränade jaktfotgående förbi en stor flock med skrikande fåglar och Scott och Laszo gick som små ljus bredvid.
Scott badade i ett kärr...
Sedan såg vi en lustig sak när vi åkte in till mammas kontor. En dam som cyklade med en liten pumi i cykelkorgen! Med pumisar kan man göra allt, föreställ er en labbe i korgen...
i den högra cykelkorgen sitter en grå pumi med lååånga öron.

Grattis till (scotts) mamma Guinness

Grattis till Guinness som fått sin kull! Skönt att allt gick bra trots komplikationer. Vi tror att de valparna blir precis lika underbara som Scott!
Igår tränade vi spårupptag på grusplan. Scott hade jätte svårt men kom med lite tålamod fram till slutet. Varje spår var max tio meter men fokuset ligger på att spåra på svårt underlag och att jag ser och kan belöna för att han är exakt i spåret.
Laszo som spårat på grus förrut gjorde det säkrare.
Sedan bar det av till veterinären för att scott skulle få sin 1 års spruta. Dock visade det sig att hans liilla obetydliga vårta på läppen var en skärsår som läkt ihop över en infektion. Så nu får han en veckas penicillin kur. Sen vaccineras han.
Han tuggar på för mycket pinnar så han får munsår!

Nytt spår!

Idag la jag ett mycket svårare spår som Scott klarade med mycket väl godkänt. Spåret var först 50 meter i där det sedan låg en apport sedan var det tio meter till och sedan en vinkel till höger. Sedan var det rakt fram i 50 meter och en till apport sedan 10 meter och en vinkel till vänster upp för ett berg med mycket växtlighet ca tio meter slutapporten. Han tog alla med bravur och kom stolt tillbaka och visade mig när jag inte var snabb nog at tspringa fram till honom och belöna. Jag lägger ut träapporterna på en gång(som i tävling) och sedan byter jag med en leksak som han får lajja lite med när han funnit en apport och sedan vidare. Han blir bättre och bättre på att ta upp spåret. Däremot idag märkte jag att han ökade takten och sprang på lite väl fort ibland. Jag är lite bortskämd med Laszo att han har väldigt bra fart så det kommer jag få jobba lite med.
Laszo fick också göra ett spår med tre vinklar och en övergång på en grusväg som MÅNGA går på. Han var duktig hela vägen och tyckte det var väldigt kul. Jag fick hjälpa honom lite över gruset men annars skötte han det själv.
Nu på kvällen har vi varit på instruktörsutbildningen och idag fick vi ha ett lite föredrag för att träna på att tala inför folk. Vi fikc välja ämne själva men det skulle gärna ha med hundar att göra. Jag valde att berätta om valpars utveckling eftersom jag gått valpspecialen och de andra ska gå den senare.
Jag hade förberett en powerpoint baserad på bilder från Scotts uppväxt från första bilden till en bild från nu.
Det var uppskattat!

Roligt!

Vi har haft roligt i helgen! Vi har kollat in working test och sett hur det går till! Vi har tränat med Anita (tack snälla Anita) och vi har varit ute och busat med väninnorna!


Gissa vem som är mest på av Doris, Tini eller Scott!

träning hos Anita Norrblom

Idag åkte vi på fm ut till Anita Norrblom för lite extra jaktträning.
När vi åkte därifrån var vi lyriska. Vi fick en avstämning plus att vi fick ställa alla dumma och inte så dumma frågor som kommit upp på det året vi haft Scott.
I den praktiska träningen ägnade vi oss åt enkelmarkeringar. Den första var över ett dike med vatten där Scott lite smått förvirrad började söka efter dummyn vid relativt fel läge men han sökte bra och med lite hjälp från Anita fann han dummyn och kom lyckligt tillbaka. Efteråt placerade Anita ut en dummy då Scott inte såg men denna gång ville han inte riktigt gå ut. Han hade inget större drag på att jobba sig ut för att sen söka sig in. Med lite hjälp från Anita där hon visade var den låg fick han ett bra linjetag.
Andra makeringen var med skott vilket taggade igång honom ordentligt. HAn sprang även denna gång lite för kort men genomtänkt då det var en rak linje ut från skytten (anita). Han sökte väl och fann dummyn tillslut och kom snabbare in än han gick ut. Ett skott till med markering men som han itne fick springa ut på utan mamma i´gick ut och hämtade dummyn. sp kan det bli ibland.
Näst sista markeringen var även den med skott men åt en annan linje. Här var han värd full pott vid ett WT. Full fart och nästan ännu snabbare in. Bra avlämning och sedan en naturlig paus när telefonen ringde. Denna markering var han betydligt mycket mer taggade på och därför gick Anita ut och sköt ett skott men där det inte kom en dummy utan hon återkom bara och träningen var slut.
Efteråt var det fika och lite mys med alla trevliga hundar i familjen Norrblom. Vi fick även träffa Scotts kära mamma som nu är högdräktig och ska ha valpar inom någon vecka. Spännande.
Tack Anita igen för att du tog emot oss! Det var otroligt inspirerande!

Vilken hund!

Idag har vi varit och tittat på WT (working test) på Lidingö idag. Oj vad nyttigt det var, nu kommer vi sitta och åka runt till många olika jaktprov och WT och bara "se och lära". Scott var också med men verkade till det yttre helt oberörd. Däremot märkte vi under provets gång att han började mjälla och dregla. Vi fick det bekräftat av Anita N att även Scotts mor reagerar så under stress. Det syns inget utåt men allt kommer inåt.
Efter titten åkte vi hem och tog det piano i några timmar. Jag åkte till stallet och mamma och Scott la sig på soffan.
När jag återkom från stallet gick jag ut och la ett spår som fick ligga i cirka en timme.
När spåret nästan var klar legat så gick vi ut och testade några markeringar med inspiration från dagens WT. Scott var en klippa som vanligt! Klarade det galant.
Sedan gick vi på spåret. Han hade svårt att få upp spåret men när han väl ahde det var det inget som stoppade honom. Han var helt perfekt. Vilket hund!
Han tog båda apporterna och sedan var det fest!! Oj vad han visste att han hade varit duktig.

Dagen efter.....


Ett år och en dag!

GRATTIS Scott på 1 års dagen!

Scott fyller den ärofyllda åldern 1 år idag. Vi firar det med med pizza och en ny leksak som Scott själv fick välja!

oj vilka helger...

det blev helg igen men jag har nästan glömt vad helgen innebär för det är träning av hund både veckor och helger, samma lika. Helgen innan påsk ägnades helt åt en Ledarskapskurs på studiefrämjandet men även i SBK:s regi. Mycket intressant och bra upplagt men tyvärr inte så givande efter mina 4 år på lärarhögskolan. Jag tyckte att det var väldigt itnressant att se vad de (SF/SBK) valde att ta upp i en ledarskapskurs.  Det visade sig vara grundpelarna i ledarskap som är i princip samma som vi talat om under hela lärarutbildningen. Ja ja det är alltid bra med upprepning eller överinlärning som vi kan kalla det.
Denna helg har tillbringats i valp utveckling/inlärningens tecken. Lördag och söndag mellan 8-16 båda dagarna har det varit valpspecial. Det var intressant och givande men framför allt väldigt gulligt idag när alla valparna deltog.
Vi fick planera en valpkurs, hur vi ville lägga upp det och vad vi vill lära ut. Idag fick vi praktisera inlärning av något moment. Jag och en tjej till fick inkallning. Vi båda var nöjda och tyckte att det gick väldigt bra. Några råd att ta med sig tror jag allt vi fick in hos de flesta.
I går fick Scott bara följa med och glänsa. Det var flera som kom fram och gav honom komplimanger! Men vi vet att han är fin ;) Där emot var det en hund som inte verkade gilla Scott elelr det visade sig sen att hon var väldigt osäker men det gjorde även Scott osäker och lite skärrad. Så söndag tog vi med klippan och Scotts bästa stöd,, Laszo. Dagen flöt på otroligt bra och det var till och med fint väder så Scott tog sitt första riktiga dopp. Det såg lite kallt ut men det gick ju...
I veckan är det full rulle som vanligt. Måndag är det ALy-utbildning på kvällen, funderar om Scott eller Laszo ska med eller bägge.
Tisdag styrelsemöte på Brukshundsklubben,
Onsdag veckoträning med skott
Torsdag rallyträning (eventuellt)
Lördag Working test på Lidingö (bara åskådare)
Söndag Scott träning med Anita i Enköping
Full rulle som sagt

onsdagsträning igen!

Idag begav vi oss ut till klubben igen för att träna lite på kommenderingsträningen. Först blev det skott under platsliggning som båda hundarna gjorde galant!
Sedan tränade jag fotgående med Laszo och mamma gjorde med Scott. Sedan gick vi vidare på apporten. Detta elaka moment... JAg försökte klicka in <Laszo i fotposition med apporten i munnen och vi kom så långt att han satte sig med apporten men inte vid sidan. sen släppte han den och kom in i fotposition. puh...
Inkallning med ställande var värt en tia, fjärren var värd en tia förutom att jag fick göra ett dubbelkommando för att få honom att starta. Hoppet var perfekt.
Rutan var ok men lite seg frånn Laszos sida. Scott gjorde en mycket finare ruta där han rusade igenom och när han  var i mitten roppade mamma stanna ch han vände på en femöring och stod stilla och undrade var bollen var. :)
Som det ser ut nu inför en kommande start så går alla moment bra förutom apporten.

Nu är det igång!

Nu har även träningen på klubben satt igång efter vintervilan!
I onsdags åkte vi alla (Laszo, jag,Scott och mamma) ut till appellplan och var med på första veckoträningen för i år. Det var skotträning som stod på schemat som första moment.
Laszo som är cool som en säl la jag i en platsliggning och gick tio meter bort under de fyra skotten med en minut emellan.
Mamma och Scott tränade stadga med kontaktövning. Dvs ögonkontakt framifrån och passiv under skotten i sittande position. Inga problem, Scott rörde inte en min när skotten brann av.
Efteråt tränade jag fotgående med Laszo gick bra men han har blivit lite ofokuserad... Men fortfarande väldigt bra.
De andra momenten vi tränade på var tvåans hopp, inkallning med ställande, läggande under gång och fjärrdirigering då mamma stod bakom och störde. Laszo gjorde samtliga moment utmärkt. Rutan finck jag påminna Laszo lite men då gjorde han den ok.
Som avslut gjorde vi en budföring som inte var några som helst problem båda hundarna tyckte att det var super kul.
vem sköt hunden?
nejdå! det var bara Scott som rullade sig i snön! hi hi
full fart!

Vårdopp!


RSS 2.0