Första rallytävlingen

I fredags kväll startade jag och Laszo vår första rallytävling. Det gick alldelles utmärkt och vi fick godkänt resultat. Så nu är det bara två godkända tävlingar till så får vi gå vidare till fortsättningsklassen. Det enda var en man som gick med broddar på skorna inomhus och kom rakt emot oss precis när vi skulle starta. Han hade öven en speciell gång, en viss hukande kroppshållning och ganska hjulbent. Misstänkt, tyckte Laszo vilket ledde till att Laszo gick och fokuserade på honom hela banan. Typiskt men det gick ändå.

Vinterpromenad

Idag har vi varit på en trevlig promenad med härligt sällskap
Jag lånade bilden av Anita aquila.dinstudio.se

Vi har världens bästa hundar

för er som inte förstått det!
Igår när jag kom hem från klubbens tävlingar (Lydnadsklass I-Elit) var jag lite inspirerad att kolla av var vi ligger på för nivå. Mamma kommenderade och jag gick med hundarna. Scott körde jag igenom en lydnadsklass I och Laszo e lydnadsklass II. Jag kan säga att bägge hundarna hade fått varsitt första pris (nästan)
Scotts moment:
Platsliggning blev bara en minut men den var inga problem.
FF är helt ok, bra position, bra blick, tappar lite när han inte får godis men då duger rösten som pepping. Har inte riktigt en klockren position i sättandena, lite snett ibland.
Tandvisning blir lite för glad, ska träna på att han sitter kvar oavsett vem som kommer fram.
Läggande under gång jag gör ett grovt dk med att stoppa handen framför honom och peka nedåt men då lägger han sig och ligger kvar när jag går. Hade nog fått betyg starkt dk men bra genomfört för han är snabb.
Inkallning Klockren! Till och med ingången.
Ställande under gång blir starkt dk från min sida igen. Jag sätter ner handen som ett stopptecken men då stannar han fint och står kvar. Ibland sätter han sig och det måste vi träna bort.
Apporten Sitter kvar när jag kastar och springer snabbt och effektivt fram. Gör en IPO lämning i dagsläget men i och med jakten får han fortsätta med det.
Hoppet blev inget då vi var på vår garageuppfart

Laszos moment
Dold Platsliggning blev bara en minut men den var inga problem.
FF helt ok, mycket bättre i vänstersvängar och i språnget (de momenten som varit svårast)
Läggande under gång värt en tia varje gång.
Inkallning med ställande Värt en tia.
Rutan Han taggade igång direkt och ville springa dit. Jag berömde kalla tillbaka och skickade på tio meter och han sprang helt perfekt! YES!
Fjärrdirigering Inga problem trots att jag förlängde avståndet till 5 meter. Mamma var imponerad av utvecklingen.
Apporten det svåraste momentet i dagsläget. Han springer gärna ut, tar apporten i munnen och springer jätte fin in, men utan apporten. Han tappar den på vägen. Hm....
Hoppet blev inget
Har jag glömt ngt moment?
tröttisar

Vi åker buss, de är även väldigt söta

Kontorshundar!

Träningen fortsätter och idag låg fokus på att kunna återkalla efter ett skick i linjetag. Dvs att jag skickar "ut" och sedan kallar jag in. Det är ritkigt svårt tycker hundarna oavsett hur mycket jag hoppar tjoar och är rolig och t o m har en till dummy i handen.

 
Scotts korg som han låg i när han var valp har blivit lite liten. Ändå gillar Scott den hellre än en större. Men Laszo kanske  kan få tillbaka den nu.


En nytvättad och blöt Laszo

Första träffen på Allmänlydnadsinstruktörsutbildning

Då var första kvällen avverkad på instruktörsutbildningen. Jag tog inte med mig någon hund denna gång då båda hundarna hade legat på kontoret hela dagen så det var nog med passivitet. Tur var väl det eftersom flera deltagare hade med sig två-tre hundar var!

Vi talade om dressyrpolicyn som SBK har som jag kan rekommenderar alla som inte har läst den att läsa. Bra att har något att hänvisa till om man möter en förare som inte behandlar sin hund väl.

Jag har höga förväntningar på kursen och det var flera av deltagarna som uttryckte att de till och med tackat nej till en plats på utbildningen som startade i november. Detta på grund av att kursinstruktören på denna kurs är tydligen helt fantastisk. Kul!

Nästa gång är det vi och våra hundar som ska testas. Vi ska alla göra allmänlydnadspasset. Jag tittade igenom övningarna och det är inga svåra övningar så jag kan nog genomföra det med både Scott och Laszo.
Det är tillexempel sitt, ligg och stå kvar trots störning. Gå fint trots störning. Hunden ska klara av en visitation från föraren och okänd person. Inga av ovanstående är ett problem.

Daglig träning och unghundsderby!

Vi fortsätter att träna i det dagliga med inkallningar, fotgående, jaktfotgående och linjetag.
Det tar sig, som mordbrännaren sa.
Igår mötte jag och Laszo upp Lotta och Kling (jackrussel på 9 mån). Lotta har ett svårt problem med sin lilla hund vilket är att han är en ängel när hon eller hennes sambo är med, men så fort hon lämnar bort honom så kommer terrien fram. Han är dominant, sakfixerad och till och med lite aggressiv. Svårt att träna bort när hon inte är med. Dessutom tar det tills han blir helt bekväm innan beteendena kommer fram. Alltså efter ca 2 veckor.  Någon som har förslag vad man kan göra?
Jag skulle i alla fall ge henne lite tips hur man kan träna så Kling blir även blir trött i bollen och inte bara i kroppen. Jag har rekommenderat rallylydnad för dem. Jag tror att det kanske blir deras grej. De var väldigt duktiga och insåg som så många andra att rally är ett utmärkt träningssätt att få till även vardagslydnad. Övningarna i rallylydnad byggger mycket på övningar som kan vara användbara i vardagen.
Jag visade även dem en enklare sök övning så Kling får börja tänka lite.
Med Laszo blev det även lite rally vilket han gjorde lika gärna som vanligt. Sedan övade jag mycket på vänster svängar i fotgåendet. Det blev även lite apportering vilket gick hyfsat.
Jag och Lotta gjorde även en budföring som hör och häpna gick alldeles perfekt.
Sedan kom vi till den eftertraktade rutan. Jag följde strategin jag fick av ullis för några veckor sedan och först tittade Laszo på mig som om jag var dum men när jag stod kvar så föll polletten ner och det blev ritkigt bra från alla håll.
Hm.. kanske finns hopp!
Scott och mamma är nu anmälda till till unghundsderbyt i småland den 20 juni. Jätte spännande och nu blir det hård träning.
Kling 5 månader

Styrelsemedlem och fortsatt träning

Ja då var jag sekreterare i Lidingö brukshundsklubb för två år. Jätte roligt ska det bli! Jag skäms dock då jag missar det allra första mötet men det är för en bra hundsak eftersom det är första tillfället på Allmänlydnadsutbildningen.

Den utbildningen börjar på måndag med 3 timmars introduktion. Inget jobb med hundarna men hund får följa med för att träna passivitet. Jag funderar på om Scott skulle behöva tre timmars stillasittande(liggande)?? Vi får se, han och Laszo får byta av varandra i att vara kurs hund nu i kommande tillfällen.
Nu ska Laszo och jag hämta Scott som är på kontoret med mamma.
/L.

Rallylydnad och rutan!

Idag har det varit rallylydnadsträning. Vi var som oftast flera glada som tränade. Jätte roligt att det är så många som vill träna trots snö upp till knäna och minusgrader.

För oss gick det ganska bra. Laszo var träningssugen och det rullade på.

Jag avslutade med att träna "nya" strategin på rutan. Jag visade konerna och sa rutan. Sedan gick jag tillbaka till Laszo, riktade in och skickade. första gången gjorde han ingenting förrän efter en stund då det var väldigt tveksamt. När han var i mitten rusade jag in och berömde som aldrig förr. De följande tre skicken var riktigt bra faktiskt! Det kanske fungerar....?

Scott fick stanna hemma och vakta huset och mysa med mamma

Tidig ridhusträning

Jaha då var jag tillbaka i ett ridhus men denna gång inte med häst utan med hund (Laszo). Jag hängde på Anita (Aquila) och Ullis (Grimm och Gunde) till ett kallt ridhus en tidig morgon.
Det var fantastiskt skönt att slippa snön när vi lade dem på platsliggningen, konerna syntes för en gång skull vid rutan-träningen och jag snubblade inte över snövallar vid fotgåendet.
Sammanlagt vid träningen så gick den dolda platsliggningen utmärkt. Laszo har en fantastisk blick hela tiden och fullt fokuserad. Vi gjorde även en sittande i grupp där han la sig ner efter två minuter. Men gör han inte fel så kan jag ju inte korrigera honom.
Fotgåendet är helt ok men jag tycker att språngmarschen har blivit mycket bättre. Vi måste fortfarande träna på vänstersvängar. Han blir lite trängd och kommer lite långt ifrån vid första steget efter en vänster sväng.
Sedan skulle vi göra rutan. Om jag går fram till rutan och pekar på den så springer han gärna fram och rutan blir värd en 10. Däremot om jag skickar honom utan att gå fram så stannar han och tittar bara.
Det jag fick tips om från Ullis och Anita var att GÖR RUTAN ROLIGARE! Idag har det blivit för mycket inlärning och för lite motivation. Jag ska även visa Laszo var rutan är genom att gå och peka på varje kon innan jag skickar. Det som jag måste få in är att när jag säger rutan ska han förknippa den med fyra koner där han ska stå i mitten.
Jag tänkte börja att rutan får vara den plats där Laszo blir belönad. T. ex. efter fotgåendet när han varit duktig så säger jag rutan och vi springer tillsammans dit och belönar. Att vara i rutan ska vara det roligaste han vet för där händer det roliga saker!
Jag ska nog även fortsätta med att öva rutan som en target. Han gillar ju target träning.
Scott fick göra klart sina arbetsuppgifter för dagen på kontoret och sedan hämtade jag och Laszo honom efter lunch. Vi tog en lång promenad hem längst norrmälarstrand.
/L.

Tuff dag

Scott har jobbat hårt idag. I arbetsbeskrivningen ingick att äta upp en papperskorg med innehåll, en hörna av en äkta matta, ett stort tuggben och en kashmirsjal. Inte konstigt att han är helt slut och måste ta igen sig....

Tjoho, här kommer jag!


RSS 2.0