träning, träning och tävling!

Nu har det hänt grejer men inte på bloggen. =0)
Igår var det äntligen dags för Lidingö BKs första rallylydnadstävling. Vi i rallykommittén har jobbat hårt för detta evenemang och det är kul att det blev så lyckat!
Utöver allt runt omkring tävlingen så startade jag dessutom 3 hundar. Scott, Laszo och Doris.
Doris var duktig och tog sig runt banan. Däremot en del snea sättanden och lite missförstånd gjorde att poängen inte blev en topplacering men bra poäng ändå och ett fint pris. Domarens kommentar var att vi var ett trevligt ekipage som hade ett väldigt fint samarbete men där doris inte riktigt förstod vad som förväntades. Jag håller med domaren men med tanke på att doris kört rally en gång tidigare så var hon riktig duktig.
Laszo var dagens stjärna! Han kammade ihop så pass mycket att vi tog hem en andra placering av ca 30 startande! Han var perfekt!
Scott var duktig men helt plötsligt blev han nosig. Hm har inte hänt förut men gjorde att poängen åkte ner lite. En irriterande poäng från 70 men vi kommer igen! Men fortfarande en bra placering i tävlingens helhet.
Vi kammade hem tre presentkort på Djursjukhusen (Albano, Bagarmossen och Gärdet) bra och ha! Hundarna fick varsin rosett och ett tuggben var.
Foton: Christoffer Frances

Allmänlydnadsinstruktör!

Då var jag klar allmänlydnads instruktör! Till hösten går jag förhoppningsvis en rallyinstruktörsutbildning. Nu ksa det firas!

Hundar stulna utanför affär!

Mycket obehagligt så nu hjälps vi alla åt att sprida detta!
Hija och Doffe
Hija har 5 veckors valpar hemma som väntar...

Du och Jag, Laszo!


Inställd tävling men bra ändå

Vi ställde in Rallytävlingen idag men vi har det bra jag och Laszo på landet istället/Linnea

träning med gänget från Thorsvi

Idag blev jag upphämtad från jobbet av mamma och 4 hundar, Doris, Scott, Lystra och Valsa. Ut till THorsvi Wij begav vi oss. Jag hade lånat Doris igen :)
Första stationen vi gjorde var landmarkeringar. Först stod jag och Doris ute i skogen och kastade till två yngre hundar sen var det våran tur. Vi mjukstartade med en dubbelmarkering. Töntigt lätt, sa Doris och tyckte hon kunde ta bägge på en gång. TJi fick jag och måste vara mer aktiv med inkallningen. Men vi talar om att hon gjorde en meters ansprång mot den andra "bara för att kolla att den var där"
Förra gången när jag försökte dirigera tittade hon bara på mig och sa (säkert) Låt mig vara jag kan det här.. Så idag gjorde jag samma som vi gjorde på vatten fast på land. Två dubbelmarkeringar på samma ställe och när hon inte ser läggs ett linjetag ut tio meter till höger från markeringen. Jag skickade henne på första markeringen. Bra inga problem. Sen är hon helt på andra markeringen så klart. Men då styrde jag henne på ett linjetag istället lite mer till höger. Här hade jag förberett mig på stoppsignal, dirigering och allt möjligt men så klart gjorde Doris detta med bravur. Och som om inte det skulle räcka  tog hon den tredje markeringen utan en sekunds tvekan. Hon har koll.
Sedan gjorde vi en inkallning- stoppsignal och dirigering till dummy som hon inte visste var den var. Plättlätt.
Sist på land gjorde vi linjetag längs grusväg-stoppsignal- dirigering til höger. - nemasproblemas.
Sedan kom vi ner til vattnet. Här fick vi göra en dubbelmarkering där den första dummyn slängdes på öppenvatten men lite skymd bakom vass och den andra slängdes i vasskanten åt andra hållet. Hundarna vill gärna ta den andra i vassen först men på vägen får de vittring på den första markeringen och tar den istället. Sen missar de att de faktiskt var på väg mot en till dummy i vassen. Doris gjorde itne så. Hon simmade till den andra markeringen först. Spanade in den första men lämnade av till mig och visste sedan exakt var den andra var. Ingen lurar Doris (eller så fick hon aldrig vind på den andra) :)
Medan vi höll på satt Jörgen och facebook:a i båten mellan kasten, där Vicky fråga om Doris gick i vassen. NU tusan skulle hon in i vassen tyckte han och slängde in två ganska ordentligt i vassen. Doris gick in i vassen som aldrig förr!
Efter fikat var det sök med vilt som gällde. Det var tre vilt kvar när Doris skulle ut. Hon tog den första som var till vänster upp i  en backe men ganska djupt ut. Hon sökte av hela området även på höger sidan som var i nedförbacke mot vattnet, dock itne sista metern ner till vattenbrynet. Det gick som en stig en meter från brynet och där höll hon sig. Men fåglarna låg ju i vatten brynet. Samma var det förra veckan. Hm ner i vatten brynet med mig och skickade på ett sök längst vattenbrynet. Alla fåglar in!! Hi hi hon vill bara att jag ska få jobba oxå. Eller så är det så att hon har full koll men det är kalla döda fåglar. Blää hon vill ha nyskjutet!
doris markerar även ifall det inte är hennes tur. Full koll!
För mamma och Scott gick det oxå bra
Anita och Acke var och tittade. Man lär sig mycket av att titta oxå. Så nu kan Acke stoppsignal, inkallningssignal och dirigeringar?

Kul dag!

Idag träffade jag Lotta och Kling (som för övrig är mitt projektekipage i Allmänlydnadsinstruktörs utbildningen). Vi hade en kul FM med rally och lite agility och lite roligt fotgående. Bara kul när Scott var med mig annars fick han sitta passiv en bit ifrån.
Både Laszo och Scott var super duktiga!
start
front
fina laszo
backa 1 steg sitt, backa 2 steg sitt, backa 3 steg sitt
Scott och jag pratar om hur roligt vi har det!
front
backa 1 steg sitt, backa 2 steg sitt, backa 3 steg sitt
läggande under gång
belöning
Fint och ROLIGT fotgående
gruppbild
Världens finaste Lotta och Kling så söta!

Träning för Niina Svartberg

Oj vilken dag! Det spöregnade hela dagen!
Anita och jag började färden 7.30 från Lidingö.
Klockan 9 var vi framme och där började det roliga. VI var 5 st som ville träna på allt. alla hade 4 pass var à 15 min. Jag och Scott var först
Pass 1: Fritt följ. Vi började med ingångarna där vi även fastnade. Jag ahr belönat med godis alldeles för länge. Får BARA göras TRE GÅNGER sedan måste man gå vidare! Hunden lär sig inte på det, den följer bara godis. Vi fick till en hel del bra ingångar utan att döpa. Sedan när han sitter i fin fotposition då säger jag fot (med glädje) och sedan klick och belöning från hjärtat! Dock är han för låg. Har vi hört det förr. Han måste varvas. Jag får inte komma in på appellplan i ett jaktfot! Vi ska hoppa, glädjas och ha super kul! Till och med kan jag koppla upp honom utanför och själv gå in och leka och sen får någon släppa honom så han kommer med full kareta! Vid belöningarna ska det höras över nejden att Scott är världens bästa!
Pass 2: Denna gång märktes det när vi kom in på plan. Hej vad vi lekte och röjde. Här testade vi ställande under gång. Han har ett ställande men det är om en stund. Jag har hela tiden tyckt att vi ska vara lugna innan ett ställande för att han sen ska kunna stå. Varför, säger NIina. Vi vill ha explosivitet i ställandet. Vi testade att låtsas kasta en boll så Scott får in att musklerna samlar ihop sig när man säger stå när han får det rycket i kroppen så kastade jag bollen. Han visade sig ha utmärkt teknik! Bara att plocka fram det. Läggandet lka så. Det ska ske med ett pang! Vi ska börja leka in det och belöna när han slänger sig ner. Hitta tillfället när han slänger sig ner.
Pass 3: Med rätt sinnestämning gick vi in på plan! Denna gång testade vi apporten. Jag tycker att han är lite seg ut men snabbare in. Vilket är jätte bra i jakten. Jag vill ha honom snabb ut och snabb in. Det ska vara fruktansvärt kul! Vi testade och Niina tyckte att hans gripande och väntande var utmärkt på alla sätt! Bättre kunde det inte bli. Däremot måste belöningen bli bättre så att han tycker att det är roligare och inte bara ett jobb.
Pass 4: Här blev jag lite fantasilös i vad vi skulle göra. Jag ansåg att vi hade så mycket grunder vi behövde gå hem och träna på innan vi gjorde något mer. Men vi testade rutan. Här blev det tokigt på ett sätt det itne varit förrut. Men facit i hand så var det många saker som skiljde sig från hemma plan. T ex att det itne var hemmaplan. Scott sprang fint ut när jag skickade honom men stannade på tok för kort och frågade om han var rätt. Tillslut letade han sig ut till rutan och belöning kom.  Men han fortsatte att stanna innan och fråga så det har blivit en kedja där han tror att han ska göra så. Hem och jobba med target istället. Precis som jag gör med Laszo.
Vi provade sedan krypet. Här har det gått för fort fram och var itne så bra. Återigen var det ett nytt underlag och ny plan vilket kan påverka. Han gjorde mer grodhopp än kryp viket han i normala fal inte gör. Tillbaka till köksgolvet.
Summan av dagen är att vi måste varva Scott mycket mer. Han får ALDRIG vara passiv med mig på plan. När han är passiv är han med någon annan eller sitter fast i en stolpe. Med mig är det super kul!! Nu ska det lekas!
Tyvärr kom jag på försent att jag hade kameran med, som vanligt. Men det blev lite bilder på Anita och Aquila som tränar kryp och hopp.
gulliga Acke (samma mamma som Scott)
Bevis på att Scott faktiskt var med.... :)

Träning på klubben

Imorgon ska jag och Scott till Olandstraktens brukshundsklubb och träna för Nina Svartberg. Ska bli jätte kul eftersom jag har plöjt sikta på 10:an flera gånger och hittar alltid nya tips.
Jag träffade Anita, Aquila och Acke på klubben. Anita kommenderade mig i hela Lydnadsklass I.
Vi började med att Anita kommenderade mig i fritt följ. Scott var duktig men jag tappar honom lite fortfarande i höger svängar och i språng.
Sedan provade vi läggande under gång och ställande under gång. Vi konstaterade att han börjar tänka rätt men är inte där än. Jag måste fortsätta med att jag backar och har honom framför mig.
Inkallningen och hoppet var inga problem men ingångarna måste jag träna mer på. Apporten är roligför Scott sitter och vinkar. Han väntar fint att ta den tills jag säger apport håller bra utan tugg eller annat men han sätter sig och vinkar med höger tass. Han gav oss ett gott skratt med charmpoäng!
Laszo fick idag bara föra ett fritt följ som var med belåtenhet.
På eftermiddagen testade jag att lägga ett ängsspår som Scott gjorde klockrent! Han är så duktig! Alla apporter in.
så här trött var han...

öppen träning med världens bästa kennel Thorsvi!

Mamma, jag, Scott och Doris åkte ut till Wij för lite jaktträning på måndags kvällen. Jag hade den stora äran att få låna den ruttade Doris, som redan kan allt och var tydlig med att visa det för mig! Hon löste varje uppgift dock kanske som jag hade tänkt det men hon var snabb och effektiv. Världens bästa hund, helt enkelt.
Övningarna vi gjorde var först vattenmarkering:
Doris och jag gjorde först en dubbelmarkering, en till vänster och en till höger. Jörgen som satt i båten sa att medan hon plockade första markering spanade hon in den andra för att ha koll. Duktig tös! Hon släppte dock vid min fötter och skakade men tog snabbt upp den och lämnade. Sedan tog hon utmärkt den andra markeringen. När hon var på väg in la Jörgen ut ett linjetag och jag skickade vilket inte heller var något svårt för Doris.
Andra gången skulle vi försvåra eftersom den första övningen var så lätt för henne. Det blev en dubbelmarkering igen där båda kastades åt samma håll. jag skickade henne på första och då la jörgen ut en till fast åt andra hållet i vassen. Andra skicket blev alltså blindmarkering genom tätvass. Här blev det ett problem. Doris ville till den andra markeringen som hon sett kastas ut men jag styrde åt andra hållet. Suck tänkte säkert doris. Jag dirigerade på men hon ville. Framför allt ville hon inte gå ut i vassen. Hon vände och trots att jag stod med vatten upp till knäna och pressade ut henne så vände hon och gnällde och tittade på mig. Tillslut fick jag skicka henne rakt ut i det öppna vattnet för att sen dirigera henne till den andra.   Dock kom hon aldrig fram till den då den börjat försvinna i vassen och vi fick göra ett nytt kast för att dragningen skulle bli större så vi kunde få henne genom vassen. När dragningen var stor var även Doris och simmade i vassen. Duktig hund! Däremot tog hon det öppnat vattnet på väg tillbaka.
Sedan var det landmarkeringar. Tyvärr råkade kastaren slänga upp dummyn i trädet och fick montera ner det. Den retningen blev för stor för Doris och hon fastnade runt trädet. Ja ja vi kastade om och hon var klockren! Micke som kastade uttryckte till och med att henne vill man ha med på "riktig" jakt!

Nästa station var sök med vilt. Det blev en ganska lång väntan då unghundarna inte ville ha så tuggat vilt att hämta. Doris fick helt sonika städa efter de andra. Det gjorde hon med bravur. Hon hittade till och med två fåglar som ingen visste hade lagts ut. Ha ha
Däremot gick söket även ut i vass. Doris hade ingen vilja att gå ner i vassen trots att Anita satt och lät som massor av olika fåglar. Även här fick vi trycka ut henne i vassen men högst motvilligt. Vi gjorde det lätt för henne och hon fick lyckas! Kul hade vi och tack Vicky och Michael för att jag får låna er duktiga hund.
För Scott och mamma gick det bra enligt rapport. Han hade dock varit för omogen för viltsöket men med lite lek med viltet hade han gjort det alldelles utmärkt!

Lite träning mellan varmrätten och efterrätten...

Jag och hundarna sprang ut på framsidan av huset för lite träning när jag var över hos mamma för lite familjemiddag. Först hade vi uppvisning med att börja med att buga för publiken (mamma och mormor). BÅda hundarna är riktigt bra på att buga nu. Sen var det 8:an mellan benen och sedan slalom och snurr.
Sedan körde jag lite fritt följ med Laszo som var taggad men väldigt bra! Sedan var det inkallning med ställande och läggande med Laszo. Inga problem.
Sedan var det Scotts tur. Vi körde lite fritt följ som var helt ok. Mamma har tränat lite och det har gett resultat. Sedan gjorde jag läggande under gång som han tillslut gjorde. Det vill säga han börjar lägga sig när jag säger ligg men hans läggande är fortfarande så segt att han blir tveksam om han ska följa med mig vidare. Sedan gjorde jag en inkallning med ställande där scott än så länge går lite för många steg men han förstår momentet , typ!
Nästa moment jag gjorde med bägge hundarna var framförgåendet. Scott var den som klarade av det bäst idag med att han gick fint ut och fortsatte gå. Det känns skönt att "rycken" han åstakom sist inte påverkade honom. Laszo gick fint ut och gick ett steg men sen tittade han på mig. Det är där jag brukar belöna. ÅÅÅÅ jag måste komma ihåg att hundar lär sig att räkna, belöningen ska komma som en överraskning och olika belöningar!!!
Imorgon tar jag med mig favvohunden Doris och Laszo till landstället för att mysa lite, för att på kvällen ta med mig Doris för jaktträning med världens bästa kennell Thorsvi. Mamma kommer med Scott oxå.

RSS 2.0